Szavazik

Tisztelt olvasóközönség, tisztelt blog! A Szavazik blog azon nemes célzattal jött világra, hogy segítségével a kedves olvasó, véleményét "szavazatával" kinyilváníthassa az igentisztelt blogtársadalom előtt. Természetesen itt minden egyes "szavazat" számít!

Nabucco

Friss topikok

Linkblog

2009.01.07. 07:00 Lexand

Nabucco

Gáz van, nincs gáz.

Nem újdonság, hogy az orosz-ukrán gázvita újra itt van a nyakunkon, mint ahogy azt már meg is említettem néhány napja. Egyébként azóta másról szinte nem is szól a média, persze jogosan, de nincs ok az aggodalomra, ugyanis a médiabérencek élete továbbra is nyomon követhető a bulvár szekcióban.

Gáz van, nincs gáz.

Másfelől azért sem kell annyira megijedni, mert a gáztartalékok jó eséllyel kitartanának a tél végéig, mármint ami a lakosságot illeti.

Öröm az ürömben:

Sőt talán végre észhez tér Európa és végre picit felgyorsítják a Nabucco gázvezeték építését, ezzel is csökkentve az orosz gázfüggőséget. Persze nem csak ezt, hanem úgy egyáltalán a gázfüggőséget is csökkenteni kellene. De ennek a megtárgyalására csak a következő szavazáson kerül sor.

Nabucco

Visszatérve a Nabucco gázvezetékre, azért jól látszik, hogy szükség lenne rá. Egyrészt azért, mert jó lenne olyan alternatíva amely megkerüli egyik kedvenc szomszédunkat és a régi jóbarátot. Másrészt azért, mert a gázfüggőség egyik pillanatról a másikra nem fog megszűnni, még akkor se, ha mindenki azonnal el kezd törekedni rá, pláne akkor, ha nem teszünk ellene semmit. Jó lenne azt látni, hogy legalább a Déli Áramlattal lépést tartana a Nabucco. Olyan ez, mintha haladna is, meg nem is. Jó, értem én, hogy a komplexitása némileg túl mutat egy legóház összerakásán. Szinte minden kapcsolódó kérdés, feladat kényes. Mind az útvonal, mind a diplomácia. A gázbeszerzés forrásai. Az érdekellentétek. És minden. De azért mindez stratégiailag sem egy legóház. Sokkal komolyabb annál. Az energia hatalom, ennél fogva nem csupán lakossági kérdés. És mint ilyen megkívánja a gondos, pontos tervezést, kivitelezést, partnerválasztást, viszont a totojázást egyenesen kizárja. El kell dönteni végre, hogy kell-e ez nekünk vagy sem. És ha kell, akkor bizony csináljuk. És véleményem szerint, ez esetben a cél bizony szentesíti az eszközt. De ha nem kell, az se nagy baj, csak orvosoljuk a problémát.

Lehet, csak én érzem azt, hogy nem teszünk (Európa) meg minden tőlünk telhetőt, de én elég sok kérdésben ezt látom. (A többit is ki fogom fejteni.) De az is lehet, hogy csak én pörgök nagyon. Mindenesetre nem ismerem pontosan, hogy ki milyen potenciával rendelkezik, még csak annyira sem, amennyire lehetőségem lenne, de ez talán idővel alakul.

Akárhogy is, az én véleményem irreleváns.

Lényeg a lényeg, a kérdés a következő:

Ön szerint szükség van-e a Nabucco gázvezetékre?

 

És ettől függetlenül:

Ön szerint mikor készül el a Nabucco gázvezeték?

 

Kérem, szavazzanak!

Ez a véleményem, köszönöm a szót!

Szólj hozzá!

Címkék: politika magyarország ukrajna oroszország európa unió földgáz


A bejegyzés trackback címe:

https://szavazik.blog.hu/api/trackback/id/tr37862121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása