Szavazik

Tisztelt olvasóközönség, tisztelt blog! A Szavazik blog azon nemes célzattal jött világra, hogy segítségével a kedves olvasó, véleményét "szavazatával" kinyilváníthassa az igentisztelt blogtársadalom előtt. Természetesen itt minden egyes "szavazat" számít!

Nabucco

Friss topikok

Linkblog

2009.01.03. 07:00 Lexand

Ukrán-orosz gázvita, orosz gázfüggőség

Egyre gyakrabban kerül előtérbe az, hogy az Oroszországtól való gázfüggőséget jó lenne némileg csökkenteni. Minden gázáremelésnél, és újabban az ukrán-orosz gázvita kapcsán is előjön, hogy jó-jó szeretjük mi az oroszokat, pláne az ukránokat, de a kiszolgáltatottságot már kevésbé.

Az ukrán-orosz "gázkapcsolat"

Az ukránoknál nem ez volt az első eset, hogy bevágták a durcát, sőt az oroszok sem először nyúltak az energiamonopóliumukat megtestesítő gázcsaphoz (2006). Pedig Ukrajna a földgázt eddig inkább a két szép szeméért kapta, mintsem pénzért. Mint egy tipikus barátnő. :D Hiszen a mostani emelés után is csak 250 dollárt kellett volna fizetniük azért az 1000 köbméter földgázért, amiért mi jóval többet fizetünk. Hogy pontosan mennyit is azt nem tudom, talán majd valaki felvilágosít. A mai hírekben olvastam 418 és 480 dolláros árról is. De mivel már szeptemberben is 460 dollárról 500 dollárra való emelésről volt szó, a 480 dollár közelebb lehet az igazsághoz. Mi ebből a tanulság? Nem az, hogy nekünk nincsen két szép szemünk, hanem, hogy már az ukránoknak sincs. :D Persze az ukránok viselkedése (Ha maradunk a hasonlatoknál, akkor ’hiszti’ :D) is teljesen érthető, nincs ezzel probléma. Ki akar többet fizetni…

Alternatíva

Az orosz földgáztól való függés csökkentésére többek között az Európai Unió által is támogatott Nabucco vezeték jelenthetne megoldást. De egyrészt odébb van az még, hogy elkészüljön. Konkrétan egészen 2012-ig kell még várni, ha minden jól megy, és addig még elég sokat kell aludni. Másrészt pedig az oroszok sem buták, de nem ám. Hogy ne legyen ilyen egyszerű a helyzet, a Nabucco-nak van méltó vetélytársa, sőt nem is egy, hanem rögtön kettő. Az egyik nem más, mint a Gazprom Kék Áramlat nevű vezetéke, vagyis inkább annak meghosszabbítása, sőt annak terve. Habár személy szerint én ezt is Barátság vezetéknek nevezném, de ez se rossz. :D A másik pedig a Déli Áramlat gázvezeték. 2008. február 28-án a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítéséről szóló megállapodás meg is született, méghozzá a Kreml-ben, úgyhogy ebből már nem maradunk ki, legalábbis nagyon úgy fest. Ez ugyan az orosz gázfüggőséget nem csökkenti, de legalább az ukrán problémát elkerüli.

Egyébként az nem baj, ha minél több vezeték megy rajtunk keresztül, csak ne menjen az orosz függőség csökkentésének rovására. Mindenesetre a Nabucco-ra, valamint a stratégia gáztározókra szükség van ehhez.

(A szavazás ma pihen, igény esetén persze szívesen beszerkesztek egyet. Lehet szavazni a többire. :D)

Források:

Ukrajna csökkenti a magyarországi gázszállítást

Az EU közvetít az ukrán-orosz gázvitában

Nabucco (gázvezeték)

Nabucco Pipeline

Kék Áramlat

Blue Stream

South Stream

A gázvita elsodorta az ukrán kormányt

Itt a gázháború, mi lesz így velünk?

Magyar-orosz gázvezeték megállapodás – a megállapodás hiteles magyar nyelvű szövege
 

1 komment

Címkék: politika magyarország ukrajna parlament oroszország földgáz


A bejegyzés trackback címe:

https://szavazik.blog.hu/api/trackback/id/tr82854079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radiris 2009.01.03. 17:05:11

Érdekességképpen az orosz gázóriásról:

www.hirsarok.hu/node/13932

Szerintem nagyon durva...
süti beállítások módosítása